Company Logo

Egzaminatorius

Gimnazijoje naudojama šiuolaikiška ir efektyvi internetinė sistema, padedanti mokytojui ruošti, o mokiniams ruoštis brandos egzaminams

Projektas „TŪM II“

Dabar prisijungę

Dabar svetainėje 50 svečiai (-ių) ir narių nėra

steam

Lietuvių kalbos pamokos, skirtos Aukštaitijos regiono metams paminėti

LR Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad 2023 metais sukanka 700 metų nuo Aukštaitijos žemės vardo pagarsinimo, bei akcentuodamas tai, kad Aukštaitija išsiskiria didžiule etnokultūrine įvairove ir unikaliomis per amžius išsaugotomis vertybėmis, nutarė paskelbti 2023 metus Aukštaitijos metais. Tai tapo puikia galimybe labiau pasigilinti į mūsų etnografinio regiono etnokultūrą. Adolfo Šapokos gimnazijos gimtosios kalbos ir literatūros mokytojai, minėdami šią progą, kovo 2 d. organizavo įvairias edukacines veiklas.

Gimnazijos pirmųjų ir antrųjų klasių mokiniai visą vasario mėnesį gilinosi į gimtosios tarmės subtilybes. Jie kalbino rytų aukštaičių uteniškių, kupiškėnų ir pietų aukštaičių dzūkų tarmėmis kalbančius gimines, kaimynus ir pamokų metu pateikę vaizdo arba garso įrašus, pristatė atliktas kalbines analizes. Kovo 2 d. originaliausius tarmių pristatymus parengę gimnazistai dalyvavo tarmių pamokoje „Mana tarme – mana meilas gimtinei gelala“ ir apie tarmes pasakojo gimnazijos svečiams – trisdešimt penkiems tądien mokykloje besilankiusiems Aukštakalnio, Krašuonos ir Vyturių progimnazijų mokiniams. Išklausę pristatymų, aštuntokai turėjo progą atlikti originalių, gimtąją tarmę pažinti skatinančių užduočių.

Tarmių projektų pristatymus vainikavo pirmųjų klasių gimnazistų ir gimnazijos svečių, progimnazijos aštuntokų, susitikimas su poete Regina Katinaite-Lumpickiene. Tiek mokyklos aktų salėje, tiek bibliotekoje vykę susitikimai ne tik suteikė galimybę susipažinti su rašytoja, kuriai gimtoji uteniškių tarmė yra kūrybos versmė, bet ir dovanojo progą išgirsti poetę, gyvai skaitančią savo kūrybos eilėraščius. Susitikimo metu jo dalyviai uždavė klausimų rašytojai, domėjosi, kas yra jos mūza, kur poetė semiasi įkvėpimo, kokias knygas pati mėgsta skaityti.

Kovo 2 d. vykusiame Raštingiausio mokinio konkurse dalyvavo keturiasdešimt du mūsų gimnazijos ir Utenos miesto progimnazijų mokiniai. Šis konkursas leido jame dalyvavusiems mokiniams susipažinti su puikaus esė rašytojo R. Stankevičiaus tekstu „Apie taiklumą“. Rašydami jį, mokiniai ne tik pasitikrino taisyklingos gimtosios kalbos rašybos ir skyrybos įgūdžius, bet ir turėjo progą susimąstyti apie svarbiausias gyvenimo pamokas, kurias suteikia literatūra, knygų skaitymas.

Aukštaitijos regiono metams paminėti skirtos lietuvių kalbos pamokos paskatino mokinius ir toliau domėtis gimtuoju kraštu, skirti jėgų ir laiko pažinti jo savitumą, taip stiprinant tautinę ir pilietinę savivoką.

Informaciją parengė Reda Zarankienė

 

Pamokų akimirkos:

Mes — VU partneris

vu 2005 m. su Vilniaus universitetu pasirašyta bendradarbiavimo sutartis

Paieška

VILNIUS TECH klasė

vgtu
Nuo 2013 m. rugsėjo 1 d. gimnazijoje įsteigta VILNIUS TECH klasė
Prašymas dėl priėmimo į VILNIUS TECH klasę

Pamokų laikas

1.  8.008.45

2.  8.559.40

3.  9.5010.35

4.  11.0011.45

5.  12.0512.50

6.  13.0013.45

7.  13.5514.40

8.  14.4515.30

Abituriento atmintinė

Lietuvos moksleivių sąjunga kartu su NEC ir LAMA BPO parengė atmintinę abiturientams

Erasmus+ LELETO leidinys
leleto leleto

.




© 2005–2017 Utenos Adolfo Šapokos gimnazija