Company Logo

Egzaminatorius

Gimnazijoje naudojama šiuolaikiška ir efektyvi internetinė sistema, padedanti mokytojui ruošti, o mokiniams ruoštis brandos egzaminams

Projektas „TŪM II“

Dabar prisijungę

Dabar svetainėje 42 svečiai (-ių) ir narių nėra

steam

Edukacinė išvyka į Lietuvių kalbos institutą

Lapkričio 28 d. grupė mokinių iš 1b ir 1c klasių, lydimi lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Jolitos Bukėnienės, lankėsi Vilniuje esančiame Lietuvių kalbos institute. Ten susipažino su jo akademine, visuomenine ir kultūrine veikla, socialine lituanistikos plėtra, vykdytų ir vykdomų kalbotyros tyrimų procesais, skirtais puoselėti, turtinti ir išsaugoti mūsų gimtąją lietuvių kalbą bei tarmes.

Taip pat mokiniai lankėsi Lietuvių kalbos institute esančiame vieninteliame respublikoje interaktyviame lietuvių kalbos muziejuje „Lituanistikos židinys“. Jame šiuolaikiška ir patrauklia forma gilino savo žinias apie kalbos istoriją, žodžių sandarą ir kilmę, indoeuropiečių prokalbės kalbų šeimų ypatybes, lavino bendrinės kalbos kirčiavimo ir tarmės įgūdžius. Šioje ekspozicijoje įsitikinta, kad kalba – tai ne tik gramatika ir skyryba; tai gyvas, įdomus reiškinys, kuriuo galima žaisti ir kurį net galima paliesti rankomis! Mokiniams teko įveikti daug teorinių ir praktinių užduočių: atspėti veldinių, svetimybių ir archaizmų kilmę, iškasti iš smėlio ir nustatyti skolinių kelionę į lietuvių kalbą, atspėti trumpiausią žodį, pabūti senosios spaustuvės darbuotojais ir su antspaudais sukurti tekstą, taip pat teko susipažinti su K. Būgos autentiška žodžių kortelių, skirtų būsimam žodynui, kartoteka, net pasimatuoti Didžiojo lietuvių kalbos žodyno redaktoriaus kėdę ir karaoke dainuoti tarmiškai pagal pateiktus tekstus, interaktyvioje programoje įveikti kirčiavimo užduotis, sudėlioti figūras iš giminingų žodžių, palyginti ir atspėti, kokias reikšmes turi tie patys žodžiai aukštaičių ir žemaičių tarmėse.

Atlikti užduotis ir demonstruoti teorines kalbos žinias mokiniams sekėsi puikiai, jiems už pasiekimus įteikti pažymėjimai bei padovanotas tarmių žemėlapis. Aktyvi veikla buvo įdomi ir prasminga, ji visus taip įsuko į kalbotyros žinių pasaulį, jog laikas prabėgo nejučia, o į mokyklą grįždami autobuse net uždainavo instituto edukacinėje veikloje repetuotas dainas.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Jolita Bukėnienė

 

Išvykos akimirkos:

Mes — VU partneris

vu 2005 m. su Vilniaus universitetu pasirašyta bendradarbiavimo sutartis

Paieška

VILNIUS TECH klasė

vgtu
Nuo 2013 m. rugsėjo 1 d. gimnazijoje įsteigta VILNIUS TECH klasė
Prašymas dėl priėmimo į VILNIUS TECH klasę

Pamokų laikas

1.  8.008.45

2.  8.559.40

3.  9.5010.35

4.  11.0011.45

5.  12.0512.50

6.  13.0013.45

7.  13.5514.40

8.  14.4515.30

Abituriento atmintinė

Lietuvos moksleivių sąjunga kartu su NEC ir LAMA BPO parengė atmintinę abiturientams

Erasmus+ LELETO leidinys
leleto leleto

.




© 2005–2017 Utenos Adolfo Šapokos gimnazija